Приче између зидова у Народној библиотеци Бор

Приче између зидова у Народној библиотеци Бор
Новембар 2020 –

Шта би кустосирање могло/требало да буде (What Could/ Should Curating Do – WC/SCD), кроз пројекат Новим путевима у будућност (As you go…roads under your feet, towards the new future), у сарадњи са Народном библиотеком Бор, позива вас на учешће у јавном пројекту уметнице Џесфи Џенг (Jasphy Zheng) Приче између зидова (Stories from the Room).

Приче између зидова је партиципативни дугорочни пројекат којим се прикупљају приватни записи о искуству живота у „новој нормалности” које сви делимо и од њих гради растућа архива која би се могла репродуковати у различитим срединама. Добродошли су прилози из целог света, без ограничења када је реч о језику и форми записа или пребивалишту аутора. Као допринос изградњи колективног „скулптуралног споменика”, сваки прилог који примимо периодично ће се додавати живој архиви која ће бити отворена за јавност у Народној библиотеци Бор, где ће се моћи погледати на безбедан начин.

Приче између зидова су први пут реализоване као одговор на изолацију коју је донело избијање пандемије. Представљен у Центру за савремену уметност у Китакјушију у Јапану (Center for Contemporary Art Kitakyushu) као самостална изложба Џесфи Џенг, повремено затварана због карантина и опет отварана, овај чин усмерен ка креирању скулптуралног споменика овом периоду у току његовог одвијања замишљен је као мост који води с оне стране концепција затварања и искључивања, истражујући капацитете учесника да имагинативно превазиђу баријере.

На позив кустоса и оснивача WC/SCD Биљане Ћирић и Ларија Фрожијеа (Larys Frogier), директора Уметничког музеја Рокбанд (Шангај), Приче између зидова део су и дугорочног истраживачког пројекта Новим путевима у будућност и део пројекта Завеса (CURTAIN). Могу се сматрати проводником различитих гласова анонимно окупљених у циљу дељења, превазилажења, давања одушка, протезања, активирања, наглашавања, ослобађања, изражавања, прекидања, разматрања и промишљања промена и нових процеса који утичу на наш колективни живот и искуства током овог непредвидивог периода.

У сарадњи са Новим путевима у нову будућност, Приче између зидова се имплементирају у различитим локалним контекстима и ситуирају захваљујући раду са локалним партнерским установама и појединцима: платформом Артком (Artcom) у Казахстану, Саром Бушра (Sarah Bushra) у Етиопији и Народном библиотеком Бор у Србији. Посебан вид представљања развијен је у сарадњи са Музејом Таравара у Мелбурну (TarraWarra Museumof Art, Melbourne) током најстрожег карантина који је овом граду икада у историји наметнут.

Џенг каже: „Кроз овај дугорочни пројекат, изнова размишљам о јазу између онлајн и офлајн светова као о новој територији која одређује, преиспитује и изазива дистанцу између друштвености и солидарности у временима попут овог. Кроз колективни чин, овај пројекат подстиче физичко заједништво текста, тако што сакупља паралелне реалности учесника и излаже их у јавном простору. Потхрањујемо изливе сопства у форми заједнице, без обзира на међусобне раздаљине.”

Заједно са Народном библиотеком Бор, позивамо вас да са својим записима учествујете у стварању споменика нашем времену.

Да бисте учествовали у Причама између зидова, једноставно:

· Пишите како проводите дане, о чему размишљате или шта осећате, без обзира на дужину записа и на било којем језику;

· Не заборавите да унесете име, пребивалиште и датум;

· Своје записе пошаљите на: priceizmedjuzidova@gmail.com или поштом, на адресу: Народна библиотека Бор, Моше Пијаде 19, 19210 Бор, са назнаком „За приче између зидова”, или их донесите лично у Народну библиотеку Бор.

Сви пристигли записи ће се чувати као физичке копије у једној архиви, а сваки учесник ће добити своју фасциклу у тој архиви, тако да су Ваши нови прилози добродошли. Не заборавите да своје записе датирате и да упишете име и место. У писма и записе, који ће бити изложени у Народној библиотеци Бор, не уносите личне податке као што су адреса, број телефона или имејл адреса. Наводи из ваших записа можда ће се анонимно објављивати онлајн или користити у промотивне сврхе. Прилози се не враћају пошиљаоцима, јер остају као део уметничког рада.

Прилози се примају стално – овај јавни позив не подразумева рок за слање прилога.

Желите да ваша заједница буде укључена? Прихватамо прилоге на било којем језику.

Сви прилози ће бити јавно изложени у Народној библиотеци Бор од децембра 2020, као део дугорочна изложбе. Дигитална архива записа остаће у трајном власништву библиотеке.

О уметници

Џесфи Џенг, која живи и ради на релацији између САД и Кине, интердисциплинарна је уметница чији радови у последње време истражују неизбежан неуспех комуникације како на међуљудском, тако и на колективном нивоу. Користећи уметничке формате као што су инсталације, ненајављени перформанси, извајани предмети и уметничке књиге, Џенг конструише ситуације које представљају јавне интервенције зарад подизања свести о нашим друштвеним и културним окружењима, како у тако и изван контекста савремене уметности. Џенг је, иначе, завршила Школу дизајна Роуд Ајланд  (Rhode Island School of Design).

Новим путевима у нову будућност (As You Go… the roads under your feet towards the new future)

Новим путевима у нову будућност је дугорочни истраживачки пројекат који промишља иницијативу Појас и пут и како ће она променити естетику и праксе свакодневног живота у различитим срединама. Пројекат је замислила и 2019. иницирала Биљана Ћирић, након што је извела кустоско истраживање у источној Африци, централној Азији и у неколико балканских земаља где се пројекат одвија. 

Овај дугорочни истраживачки пројекат спроводи се кроз истраживачке ћелије које чине организације, установе и појединци: Уметнички музеј Рокбанд (Шангај, Кина), Шта кустосирање може/треба да буде (Београд), Модерна галерија (Љубљана), Музеј Тајмс (Гуангџоу – Times Museum (Guangzhou), Кина), Артком (Астана, тј. Нур Султан, од 2019, Казахстан), Робел Темесген (Robel Temesgen) и Синкне Есету (Sinkneh Eshetu) (Адис Абеба, Етиопија) и Народна библиотека Бор.

Прву фазу пројекта подржали су Фондација за уметничке иницијативе (Foundation for Arts Initiatives), пројекат Завеса (CURTAIN – Rockbund Art Museum), Аустријски културни форум, Кустоске праксе (Curatorial Practice) Факултета за уметност, дизајн и архитектуру Универзитета Монаш у Аустралији – Monash University Art, Design and Architecture) и Влада Аустралије, кроз програм стипендија за истраживачку обуку (Australian Government Research Training Program Scholarship).

Детаљније на: http://old.wcscd.com/index.php/2020/01/07/as-you-go-the-roads-under-your-feet-towards-a-new-future/.

О Уметничком музеју Рокбанд и пројекту Завеса

Приче између зидова разрађене су кроз сарадњу у пројекту Завеса Уметничког музеја Рокбанд. Основан 2010, овај музеј савремене уметности налази се на кеју Банд у Шангају.

„С обзиром на репутацију коју имамо захваљујући нашим иновативним кустоским приступима, тежимо осмишљавању различитих уметничких пројеката, од оних истраживачких до алтенативних едукативних програма, од излагачких до параизвођачких формата. Подржавамо смеле савремене уметничке пројекте, а циљ нам је да континуирано прерађујемо локалне историје, док истовремено одговарамо на глобалне уметничке изазове и друштвене промене. Сматрамо да је размена суштински процес, неопходан за шири преображај кроз мрежу мултирегионалних, међународних и мултидисциплинарних партнерстава. Циљ нам је да кроз овај процес негујемо разнолике и укорењене везе са публикама, заједницама, али и са различитим друштвеним и културним организацијама.”

Више о овом музеју на: www.rockbundartmuseum.org.

Новим путевима у нову будућност са Уметничким музејом Рокбанд сарађује кроз пројекат Завеса, који су иницирали директор музеја Ларис Фрожије и низ сарадника: Метју Копланд (Mathieu Copeland), Биљана Ћирић, Козмин Костинас (Cosmin Costinas), Хсиех Фенг Ронг (Hsieh Feng-Rong), Били Танг (Billy Tang).

Иницирана 2020, Завеса је дугорочни истраживачки пројекат који ће се одвијати у виду серије изложби различитог формата, платформи за дискусију и међуинституционалне сарадње током три године. Да би се отишло даље од утврђене дефиниције изложбе, пројекат тежи да дијалог са уметницима прошири окупљањем критичких мислилаца и практичара из других друштвених и културних области.

Народна библиотека Бор

Народна библиотека Бор основана је 1962, спајањем више мањих месних библиотека и читаоница. Од 1972. смештена је у наменски грађеном простору у Дому културе у Бору и матична је за Борски округ. Делатност обавља кроз рад Завичајног, Дечјег, Стручног, Информативног, Одељења за језике и књижевност, Одељења посебних фондова и периодике, Одељења за набавку и обраду библиотечке грађе и Матичног одељења. Организује изложбе, наричито изложбе завичајне фотографске грађе и других дела завичајних аутора, књижевне вечери, промоције аутора, наслова, организација и установа с којима сарађује, предавања из свих научних и стручних области, акредитоване и друге семинаре за раднике у области културе и образовања, трибине везане за различита питања од јавног значаја или локалну заједницу, пројекције филмова и друге аудио-визуелне грађе, едукативне и креативне радионице за децу и младе, како у самој библиотеци, тако и у образовним установама и у јавном простору. У библиотеци и њеним сеоским огранцима (којих тренутно има четири) ради 18 библиотекара и књижничара, од којих многи учествују или сарађују у реализацији уметничких, научних, културних, едукативних пројеката у сарадњи са различитим локалним, регионалним и националним установама и организацијама или независним домаћим и иностраним истраживачима и уметницима. Издавачка делатност библиотеке, поред низа публикација које су настале као зборници научноистраживачких и уметничких радова или предавања у оквиру реализованих пројеката и књига завичајних књижевних стваралаца, обухвата и континуирано излажење часописа Бележница (1999– ) посвећеног библиотечко-информационој делатности и локалној култури и историји.